Skaramuča Dingač is de vooraanstaande versterkte wijn van het Kroatische wijnhuis Vina Skaramuča. Deze wijn is tevens de creatie die het wijnhuis internationale bekendheid heeft gebracht. “Dingač” verwijst in dit geval niet naar de druivensoort, maar naar de herkomstregio van de wijn. Voor deze wijn worden Plavac Mali-druiven gebruikt, een druivenras dat nauw verwant is aan de Californische Zinfandel en de Italiaanse Primitivo. De productie van Skaramuča Dingač begint met de handmatige oogst van de druiven. Dit proces vereist de zorgvuldige selectie en pluk door een team van 40 tot 50 mensen, die gezamenlijk ongeveer acht ton druiven per dag verzamelen. Na de oogst worden de druiven vergist in roestvrijstalen tanks, gevolgd door een rijpingsperiode van 12 maanden in eikenhouten vaten. Een wijn mag pas de benaming “Dingač” dragen indien het alcoholpercentage tussen de 14 en 17 procent ligt. Bij deze specifieke wijn bedraagt het alcoholpercentage 15%.
De smaakbeleving van Skaramuča Dingač
Skaramuča Dingač bevat unieke kruidige aroma’s van laurier en kruidnagel en is licht robijnrood van kleur. De smaaksensatie van de wijn is gebalanceerd en complex, na de eerste slok proeft u de heerlijke fruitige tonen van krenten, pruimen en rijpe kersen. De wijn wordt met zuren en zachte tannines gebalanceerd. In de afdronk proeft u de smaak van vanille, hout en een klein beetje zoethout. De wijn wordt 12 maanden in eiken vaten gerijpt. Vina Skaramuča kunt u serveren met een heerlijke spijs, wij raden u aan om te kiezen voor een stukje lamsvlees met rozemarijn of gegrild roodvlees. Voor een unieke smaakbeleving kunt u ook gerijpte, harde kazen aan toevoegen.
Meer over Dingač gebied
Het wijngebied Dingač is het eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1961. Inmiddels zijn er een aantal beschermende regio’s bijgekomen waar Plavac Mali druivenras groeit. Het gebied waar de druiven groeien is zonovergoten en heeft een arme rotsgrond als bodem. Als gevolg hiervan moeten de druivenstokken heel hard hun best doen om een beetje sap te creëren. De wijnstokken leveren slechts tot één kilo druiven per plant. Uiteindelijk wordt er maar één fles wijn van één druivenstok gemaakt. Het oogsten gebeurt handmatig en niet machinaal, dit komt omdat de druivenstokken op schuine hellingen groeien en de omstandigheden in de wijngaarden niet optimaal zijn.