De Medea Teran is een bekroonde gastronomische rode wijn uit de Kroatische wijnregio Istrië, geproduceerd van de Teran druivensoort. De druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt in september. Vinificatie vindt plaats in roestvrijstalen vinificatievaten onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden, waarbij fermentatie en maceratie gedurende zeven dagen plaatsvinden bij temperaturen variërend van 20 tot 22 °C. Na de fermentatie ondergaat de wijn een rijping van vier maanden op de gist (sur lie-methode) in roestvrijstalen tanks, gevolgd door een flesrijping van een maand om optimale ontwikkeling te garanderen. Deze wijn heeft een alcoholgehalte van 13%.
Smaakkarakter
Medea Teran onderscheidt zich door zijn prachtige paarsrode kleur en een verleidelijk bouquet van frambozen, bosbessen en krenten, met subtiele nuances van peper, laurier en zoethout. De wijn vertoont een opmerkelijk fruitig karakter en frisheid, ondersteund door verfijnde zuren en zijdezachte tannines, wat resulteert in een buitengewoon plezierige drinkervaring. Medea Teran is een veelzijdige wijn die uitstekend harmonieert met diverse gerechten, zoals vette gerechten, wildgerechten, rood vlees, truffelpasta, gedroogde hammen en een scala aan kazen. Voor optimale smaakontwikkeling wordt aanbevolen deze kwaliteitswijn licht gekoeld te serveren, tussen 16-18 graden Celsius.
Over het wijnhuis
Medea is voortgekomen uit de coöperatie Agroprodukt Vodnjan, het wijnhuis ligt in het Kroatische dorpje Vodnjan. Familie Floricić heeft het bedrijf overgenomen van de overheid en heeft hier een succesvolle wijnhuis van gemaakt. Medea is één van de grootste wijnproducenten van Istrië. Hier groeien uitstekende druivenrassen dit is dankzij de rijke rode grond. De belangrijkste druivenras in dit wijngebied voor de productie van witte wijnen is de Istarska Malvazija. Voor de rode wijn wordt hier Merlot, Teran (in het Italiaanse Friuli gebied wordt deze druivenras Refosco genoemd) en Cabernet Sauvignon geteeld.